„Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” (május)

„Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!”

 

Nemrég elnyert pályázatunk keretében elindítottuk 14 hónapos tevékenységünket, melyek keretében már több program megkezdte működését. Ilyenek többek között a tanácsadások, melyeket folyamatosan igénybe vehetik:

Ügyfélkapu tanácsadások

Március végén két csoportban elindult internet-számítógépes tanácsadásunk, kezdőknek és haladóknak. Több foglalkozáson vagyunk túl és a résztvevők mindkét csoportban sikerélményekkel rendelkeznek, kitűzött céljaikból már többet elértek. Az ingyenes tanácsadást természetesen folytatjuk, hetente csütörtökönként 17.30-tól kezdő és haladó csoportokban váltakozva, a Kossuthban.

Civil-kapu tanácsadás

Tovább folytatjuk nagy sikerű tanácsadásainkat civil szervezetek, közösségek vezetői számára, melyek továbbra is pályázati, pénzügyi, marketing, önkéntes, jogi témákat érintenek és egyéni illetve csoportos formában valósulnak meg havonta. Előző havi témánk a NEA működési és szakmai pályázatok voltak.

Közösségi KertÉSZ

Konyhakerti tanácsadás, tapasztalatcsere, beszélgetés a májusi kerti teendőkről, előadónk Kis-Bocz Levente. Időpont: 2015.05.27 szerda 18:00 Helyszín: kossuth L. Műv. Ház

 

AGyermek és ifjúsági programokbana Meselámpa szakkör mellett különböző versenyekkel és kirándulásokkal várjuk a gyerekeket és fiatalokat. A Berze Ifjúsági klubban májusban két szombati mérkőzéssel várunk Benneteket, 16-án Ping-pong és 30-án Dart versenyt rendezünk. A Teaház gyermek és ifjúsági klub keretében május elején az Akvárium-Terráriumba látogatunk el, május közepén pedig biciklitúrával elégítjük ki a gyerekek mozgásigényét.

 

Rendezvényeink keretében április 24-én megrendezésre került a Mozdulj rá! sportbemutató I., ahol a gyerekek kipróbálhatták a tengót, a svéd sakkot, lengőtekét, gólyalábat, tollasozhattak, frizbizhettek, összemérhették erejüket a biciklis akadálypályán és sorversenyekben. Külön köszönet a Menedéknek az izgalmas focimeccsért, ahol ugyan csak egy góllal, de megvédtük a KoBeKo becsületét.

Az Egészségnap és Mester-tár kitelepüléskeretében megtekinthettük a különböző sportbemutatókat, valamint egy szituációs gyakorlat által megtanultuk a helyes újraélesztést (Stayin’alive!). Emellett fontos része volt a rendezvénynek a helyi mesterek összegyűjtése, akik kitelepülve ismertették (és kóstoltatták) meg portékájukat a résztvevőkkel.

 

Ehhez kapcsolódóan indítottuk útjára a (Ne) hagyjuk helyben (a kérdést)! Avagy helyit helyitől helyieknek! felhívást, melynek keretében a helyben élőmestereket és szolgáltatásaikat gyűjtjük össze papír alapú és on-line kérdőív segítségével. Ilyen például egy cipész, gyógynövény szakértő, fodrász, szövő, jogász, a legjobb rétes készítő, fafaragó, csuhékészítő, ács és mindenki, aki tevékenységét magas szinten űzi, akár hobbiból, akár hivatásból. Ajánlják magukat vagy környezetükben lévőket, ismerőseiket. A kutatás folyamatos és egész évben tart, így kérjük, segítse munkánkat és a települést, hogy minél szélesebb kínálatot jeleníthessünk meg a Mester-tár címjegyzékben. Ingyenes példánya mindenki számára hozzáférhető lesz.

 

Mit értékel Somogy-Hird-Vasas?

Helyben fellelhető értékek/nevezetességek, melyek lehetnek természeti, művészeti, hagyományőrző, de akár közmegbecsülésnek örvendő személyek, legek vagy bármi, ami/aki az Ön számára érték és melyet szívesen látna kiadványunkban. Ha Ön bármire büszke településén, juttassa el információját hozzánk – melyet egész évben gyűjtünk – vagy nézzen be irodánkba és mondja el, töltsön ki kérdőívet és mi jövőre Érték-tár kiadványba gyűjtve becsüljük meg e 3 település büszkeségeit, melyet minden háztartásba eljuttatunk.

 

„Hangját hallatja a Távol-keleti városrész”

Jövőkutató műhely és problémamegoldó fórum

Hiányzik az összetartó erő!? – az első jövőkutató műhely eredményei

„A bányászvárosok társadalmi és gazdasági felzárkóztatását, az apátiból való kizökkentését a helyi közösség összefogásával, tenni akarásával kell elérnünk. Az eddigi közösségi programok a hiányzó kulturális, szociális szükségletekre reagáltak miközben a lakosság folyamatos cserélődésével, a falusi és a városi létforma közötti társadalmi bizonytalansággal elveszett az összetartó erő.” Az előző gondolatokat 2014. őszén fogalmaztuk meg az „Egy a piszkos 12-ből. “Jó szerencsével” építjük a közösséget!” projekt bevezető soraiban. A helyi szintű együttműködések hiánya, az érdektelenség, a személyes ellentétek, a túlpolitizált közösségi ügyek, mint problémák eddig is jellemzőek voltak a településrész mindennapjaira, viszont most először próbáltunk annak utánajárni, hogy mi lehet ennek a valós oka.

Kossuth Művelődési Házban 2015. április 22-én indítottuk el problémamegoldó- és jövőkutató műhelysorozatunkat, amelyen a Pécs keleti városrész (Somogy, Hird, Vasas) legfontosabb problémáinak beazonosítását, megvitatását tűztük ki célként. (A jövőkutató műhely egy módszer, egy nyitott műhelyek helyi problémák, igények, megoldások feltérképezésére, bevonva a témakörben érintett polgárokat, civileket, érdeklődőket (pl. szeméthegy, szórakozási lehetőség, stb.). A település mindennapjait és jövőjét érintő kérdésekre keressük a választ, amely eredményeiből közösségi-cselekvési tervet készítünk.)

A műhelymunkán a három településrész lakói gyűjtötték össze és vitatták meg a legégetőbb helyi problémákat és fogalmaztak meg már javaslatokat is a megoldásukra. A hiányzó közösségi tér és élet, a városrészről kialakított negatív kép, a munkanélküliség, az iskolák nehéz helyzete, a cigánysággal szembeni előítéletek, a fiatalok alacsony részvétele a helyi programokon mellett a legfontosabb problémának az összetartó erő hiánya jelentkezett. Az elmúlt 20-30 évben jelentősen megváltozott a településrészek helyzete és lakossága. Sokaknak nincs kötődése a településhez, nem ismerjük saját értékeinket, gyakran a meghatározó emberek sem helyiek és a gyerekek sem ismerik egymást. Civil szervezetek, tanárok, helyi lakosok már eddig is sokat tettek a fenti problémák enyhítésén, viszont eddig nagyon kevesen tudtak valós együttműködéseket kialakítani. Ezért is vagyunk elkötelezettek a folytatásban és szeretnénk megszólítani és bevonni mindazokat, aki tenni akarnak, tudnak a település jövőjének alakításában. Májusban folytatjuk. (Törkenczy Tibor, közösségfejlesztő)

 

Bűnmegelőzés

A projekt műhelymunkáit a bűnmegelőzés területén megkezdtük. Találkoztam a somogyi és a hirdi polgárőrökkel, akikkel megkezdtük az őket érintő problémák összegyűjtését. Azokat a problémákat, amik őket, mint lakosokat, de azokat is, amik „szakmai” vonatkozásban, a polgárőrnek jelentenek gondot. Szolgálatuk során felkeresik azokat a lakosokat, akik rendelkeznek internet hozzáféréssel, és igénylik-vállalják, hogy munkánkról folyamatosan elektronikus úton (is) kapjanak tájékoztatást.

Még pontosítjuk, rendezzük a „szakmai” kérdéseket, amiket aztán a megfelelő hatóság irányában továbbítunk. Munkánkat még csak most kezdtük… Az Ön együttműködésére továbbra is számítunk. (Fűtő Mihály, bűnmegelőzési szakember)

 

 

 

CsupaSzív vándoRkupa és Önkéntes Díj átadást szervezünk decemberben a Vasasért Egyesület szokásos és nyilvános Szakmai Napjával és éves beszámolójával egybekötve. Bár az időpont még távoli, már most érdemes tenni érte, hiszen az idei év jó cselekedeteit ismerjük el. Olyan vállalkozásokat és támogatókat keresünk, akik 2015-ben a legtöbbet tettek/teszik, adományoznak településeinkért, Somogyért, Hirdét és Vasasért.

A díjazottat szavazás eredménye dönti el. A szavazatokat civil szervezetek adhatják le december 8-ig bármilyen formában szervezetünk részére.

Ugyanakkor idén önkénteskedni is megéri! Próbáld ki, milyen sokat kapsz, ha egy kicsit önzetlenül adsz J – legyen az bármilyen terület, végezd munkád lelkiismeretesen és bízz abban, hogy nyilvánosan is elismerésben részesülsz. Egyúttal a foglalkoztató civil szervezeteket arra kérjük, hogy vegyenek részt decemberi rendezvényünkön és jelöljék elismerésre önkéntesüket, meghálálva nagylelkű munkájukat, melyre nem sajnálták idejüket, energiájukat.

 

Programjaink ingyenesen vehetők igénybe. Tanácsadásainkra előzetes egyeztetés szükséges.

Bármilyen kérdés, javaslat, jelölés esetén kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot:

Vasasért Egyesület, KoBeKo Művelődési Központ

7691 Pécs-Somogy, Búzakalász u. 47.

+36 72/337-838, info@kobeko.hu, www.kobeko.hu/p12

 

 

Jelen „Egy a piszkos 12-ből: Jó szerencsével építjük a közösséget!” c. NCTA-2014-10761-C sz. pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósul meg. www.norvegcivilalap.hu