SZÁZNÉGY DOLGOS ÉV

 

/Végső búcsú Pécs-Somogy legidősebb lakójától/

A napokban szomorú szívvel értesültünk arról, hogy örökre eltávozott közülünk –életének 104. esztendejében- településünk, Pécs-Somogy legidősebb lakója, Tölgyes Lajosné Csobány Erzsébet. Ő volt hosszú évtizedeken át a Pécs-somogyi Általános Iskola és a környék legelismertebb szakácsnője.

Csendben, szinte észrevétlenül hagyott itt bennünket, pedig nemrég még kellemes beszélgetés közepette ünnepeltül 104. születésnapját a Pécs-somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület és a somogyi Vöröskereszt képviselőinek látogatása során. Örömmel idézzük fel a fent említett szervezetek által a Kodály Művelődési Házban –a 100. születésnapja tiszteletére- rendezett ünnepség szívderítő pillanatait. A helyi civil szervezetek, a részönkormányzat, a pécsi önkormányzat, és Somogy égész lakossága köszöntését, jókívánságait.

Felidézzük mindazok háláját, akik Erzsi néni főztjét élvezhették évtizedeken át a pécs-somogyi iskolában és a balatoni táborozások alkalmával. Bátran mondhatjuk, hogy Erzsi néni konyhája működése során szinte fogalommá vált, szaktudásának kiválósága hiteles mérték, minta lett az őt követő környékbeli szakács generációk számára.

De a zörgő kések, villák, csörömpölő tányérok, kongó lábasok és fazekak hangzavarában, a fortyogó ételek gőzei nemcsak az ízek varázslóját rejtették, hanem az embert is, aki –főleg a háború utáni nehéz években- mindig kész volt a rászorulók, elesettek megsegítésére. Így, akik aktív korban is ismertük Őt, elmondhatjuk róla, hogy személye, veleszületett szakácsnői tehetsége, munkájának elhivatottsága mindig mély gyerekszeretettel, meg nem alkuvással párosult.

Így lelkének kincsévé vált az az öröm is, amit másoknak adhatott.

Most végső búcsút veszünk kedves halottunktól, kinek lelkére már szelíden ráhajlottak a végtelen egek, de emléke még sokáig itt rejtőzik bennünk, szerettei, és az Őt ismerő és szerető emberek szívében.

 

Erzsi néni!

Nyugodjon békében!

Bagó Andrásné                                              Vókó János-Valter József

Pécs-somogyi Vöröskereszt                        Pécs-somogyi Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület