Szent György nap

Idén 10. alkalommal rendezett Szent György napot a Tegyünk Egymásért Egyesület a muromi keresztnél. A délelőtti program a hagyományokhoz híven 10 órakor szentmisével kezdődött, melyet Kövesi Ferenc plébános úr celebrált. A mise évről-évre állatáldással ér véget, melyre a somogyi lovasokon kívül Hosszúhetényből, Hirdről, Pécsváradról és Zengővárkonyból is érkeztek lovasok. Köszönjük, hogy jelenlétükkel emelték rendezvényünk színvonalát. A mise után dr.Hoppál Péter országgyűlési képviselő úr köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a, Mesterné Strausz Emőke vezetésével működő ,  Berze Nagy János népdalkar tavaszi dalokból álló műsorát hallgathattuk.

A délután folyamán több program is zajlott párhuzamosan. A színpadon a következők léptek fel: Baumann Istvánné, Jávorka Gabriella aerobic csapata, a Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület Jiu Jitsu sportköre Peti János vezetésével, a nívódíjas EuroDance Táncszínház Rovó Attila vezetésével, a Napüdvözlet Egészségmegőrző Egyesület jóga csapata, továbbá Petrovics Roland Néma autentikus cigányzenész,:valamint Boros István és Jákovics Rita táncosok, a Khelipeske Rom táncegyütes tagjai.

A kihelyezett asztaloknál idén is különböző kézműves foglalkozások kínálatából választhattak az érdeklődők. Többek között ki lehetett próbálni a tűnemezelést Maricsné Bányai Editnél, magos képeket lehetett készíteni Hoffercsikné Zsolnai Évánál, Bartókné Anitánál gyönyörű papírvirágok születtek, valamint Zsalakó Istvánné Anci néni kreativitásának és lelkesedésének köszönhetően kukoricacsutkából lovakat, szekereket és különböző figurákat készíthettek a vállalkozó kedvűek. Jó volt nézni, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is lelkesen alkottak. Ismét lehetett magaslesről szalma bálákra ugrálni, aminek szintén nagy sikere volt. Ez alkalommal a felnőttek is kedvet kaptak a kipróbálására.

A főzőversenybe négy csapat nevezett be. Az ételek értékelését egy háromfős zsűri végezte. (Huba Csaba és Oszoli Dénes önkormányzati képviselő urak és Nyíri László) Oszoli Dénes úr az elkészült ételekről versbe foglalva mondta el a véleményét. A színes és változatos programoknak köszönhetően idén is sokan látogattak ki a Szent György hegyre, annak ellenére, hogy az időjárás a rendezvényt megelőző napokban nem volt túl kellemesnek mondható. Sokan most voltak itt először, és nemcsak a programokat élvezték, hanem nem győztek betelni azzal a csodálatos látvánnyal sem, ami a Szent György hegyről eléjük tárult. Látható innen mindhárom település, Vasas, Somogy és Hird, valamint a Hármas-hegy és a Zengő. A látvány leírhatatlan, jövőre jöjjenek el, és a saját szemükkel győződjenek róla.

Végezetül a Tegyünk Egymásért Egyesület nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak e rendezvény sikeréhez. Elsősorban fővédnökünknek, aki amellett, hogy anyagi támogatást nyújtott, személyesen is részt vett a programon. Köszönöm Oszoli Dénes önkormányzati képviselő Úrnak, hogy idén is elvállalta a főzőverseny zsűrizését, valamint köszönet az ötletes oklevelekért és a frappáns értékelésért is. Köszönet továbbá Reisch Dezsőnek és munkatársainak, a szereplőknek, a somogyi polgárőröknek, a hirdi Nőegyletnek, a Napsugaras Ősz Asszonyklub Egyesületnek, a Vasasért Egyesületnek, Straub Jánosnak, Tóth Robinak, Lukács Jánosnak és végül, de nem utolsó sorban a Tegyünk Egymásért Egyesület azon tagjainak, akik évről évre, fáradtságot nem kímélve dolgoznak e rendezvény sikeréért. Remélem senkit nem hagytam ki a felsorolásból.

A rendezvény a Vasasért Egyesület, a Pécs Városi Önkormányzat és a NEA anyagi támogatásával jött létre.

Kocsisné Nagy Margit

Tegyünk Egymásért Egyesület