Buszmenetrend

 

Azt szokták mondani, hogy „a puding próbája az evés”.

Február 1-től léptette életbe a Tükebusz az új fonódó hálózatú menetrendjét. Ennek a menetrendnek a kidolgozása hónapokat vett igénybe, decemberben-januárban kb. egy hónapnyi idő állt rendelkezésre az utasok számára, hogy a cég honlapján észrevételeket tegyenek. Hozzám is nagyon sok jobbító észrevétel érkezett, és ezeknek a javaslatoknak a többségét a menetrend készítői beépítették.

Egy tömegközlekedési menetrendet természetesen nem lehet úgy elkészíteni, hogy az minden utas számára, minden járaton és napszakban teljes mértékben kielégítő legyen, de a gazdaságossági mutatókat is figyelembe véve mindenképpen erre kell törekedni. Ezért javasolta a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság – melynek én is tagja vagyok-, hogy a februárban induló új menetrend szerinti buszjáratokon szerzett gyakorlati tapasztalatokat három teszt hónap után meg kell vizsgálni és ezek alapján korrigálni kell a menetrendet. Így fognak kialakulni a végleges járatok. Természetesen, ha egy városrészt vagy akár csak több utast érintő igények merülnek fel, azt még ma is jelezni lehet a cég felé.

Ezt meg lehet tenni www.tukebusz.hu/ugyfelszolgalat oldalon.

Pécs tömegközlekedésének egy évvel ezelőtti, kaotikus állapotát végre egy egyre javuló, fonódó hálózatú, gyorsabb, kényelmesebb, ma már 42 új busszal teljesítő szolgáltatás váltja fel. Településeinkről átszállás nélkül, gyorsabban lehet bejutni a belvárosba és ehhez ma már csak egy vonaljegyre van szükségünk. Elfeledhetjük a Budai vámnál történő várakozást, az ázást-fázást, azt, hogy a csatlakozó járat mindig éppen az orrunk előtt ment el, és azt a hátrányos megkülönböztetést, hogy a peremkerületben élők csak két menetjegy megfizetésével tudták elérni a belvárost. Most, hogy már az utasok megismerték a új menetrendben rejlő lehetőségeiket, a kritikai megjegyzéseken túl sok pozitív visszajelzést is hallok a településeinken élőktől.

Több mint 40 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hogy a Budai vám buszpályaudvar nem az utazóközönség érdekeit szolgálja. Ezt nagyon szomorúnak tartom.

 

Huba Csaba