Az elmúlt néhány hónap eseményei a Somogyi Iskolában

Sajnos a 2013/14-es tanév változásai, melyek szeptember elsejével bevezetésre kerültek már augusztus közepétől sok feladatot rótt ránk, így nem igazán volt időnk az újságban hírt adni magunkról. A programokban ennek ellenére nem volt hiány, így egy kicsit összefoglalva adunk ízelítőt az eddig történtekről. Szerencsénkre a KOBEKO Művelődési Központtal közösen megírt és megnyert TÁMOP-3.2.13-12/1 Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában c. pályázat még tartalmasabb, változatosabb eseményeknek adott lehetőséget.

Sikerült 22 tanulónknak megszépíteni a nyári vakációját, mert 7 csodálatos napot tudtunk eltölteni Szilvásváradon az Anna Vendégházban pazar körülmények között. A tábor teljes költsége (utazás, szállás, étkezés, programok, belépők stb.) 1.187 500 Ft volt, mely a szülők pénztárcáját nem terhelte. A 7 nap alatt megtekintettük Szilvásvárad nevezetességeit, bejártuk a Szalajka völgyét kerékpártúrával (Szalajka patak, Szikla-forrás, Fátyol vízesés, Istállóskői ősemberbarlang, Szabadtéri Erdészeti Múzeum, Lipicai ménes, Vadaspark, Pisztrángos tó). Túrát tettünk a Milleneumi tanösvényen Szilvásváradról a Kalapati kilátóig majd onnan monsterroller-rel (extrém hegyi roller) 4 km-en át ereszkedtünk vissza a Szalajka völgyébe, a Kalandparkba. Itt íjászat és x-trém bob várt ránk. Ezen a napon az adrenaliné volt a főszerep! Fáradság, kaland, élmények váltogatták egymást a nap folyamán. A 4. napon erdei kisvasúttal tettünk túrát a Bükkben, az Élmények völgyében. A Lillafüredi ÁEV Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezetett keresztül. A diósgyőri vár közeléből jutottunk el számos látványossághoz: a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz. Lillafüreden megtekintettük még a Szinva-vízesést és a Szent István cseppkőbarlangot. Az 5. napon Szomolyán és Egerben jártunk. A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, mely Magyarország legtöbb fülkével (117 db) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A túra után Eger nevezetességeivel ismerkedtünk. Az ország egyik leglátogatottabb, legismertebb műemléke az egri vár és az itt működő Dobó István Vármúzeum. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy ez az egyik legjobb állapotban megmaradt egykori végvár. Virtuális időutazást is tettünk a vár 3D mozijában, mely a vár történetét mutatta be. A vár után az Érseki Palota, a Bazilika és a Dobó tér látványosságai következtek. A 6. napon Bélapátfalvára vettük az irányt, szintén kerékpárral. Az apátságnál hagyva a kerékpárokat, megmásztuk a 6 km hosszú tanösvényt, hogy feljussunk a 815 m magas csúcsra a kilátóhoz. Ez az ország legnagyobb földtani alapszelvénye, mely az üledékes kőzetek teljes tárházát mutatja be. Ez volt a legfárasztóbb túránk. Még a hazaút is tartogatott meglepetéseket, élményeket. Megálltunk még a Siroki várnál, és megnéztük a Recski Emlékparkot a „magyar Gulag”-ot. A sok látványosság mellett mindennap tudtunk fürdeni a szálló medencéiben és pihenni, játszani a parkban. Remélem még sokáig emlékezni fogunk az itt töltött napokra!

Szeptembertől elindultak szakköreink alsó és felső tagozaton egyaránt. Csak néhányat említenék a sorból: A Kreatív képesség kibontakoztató műhely hétről hétre játékkészítéssel, „boszorkánykonyhával”, a magyar népmesék feldolgozásaival, bábkészítéssel és zenés ritmikus mozgással vonja be a gyerekeket a délutáni idősávban. A Manóvár az óvodásoknak szól, mely egy kicsit az iskolára hangolja a piciket. Rengeteg mozgásfejlesztő eszközzel rendelkezünk melyre az Okosító torna épül. A Mural Painting a nagyok falfestő szakköre, az angol és informatika szakkör mellett még zumbázhatnak és mindennap sportolhatnak is tanítványaink.

Októberben az Állatok Világnapját egy Témahét köré építettük fel, melynek zárását Budapesten az Állatkertben és a Tropicáriumban tartottuk. 46 gyerek volt részese a programnak. Egy héten át foglalkoztunk az állatokkal, naponta más és más feladatokkal. Néztünk filmet, levelekből, termésekből készítettünk állatokat, viaszkaparással szebbnél szebb képeket készítettünk, majd különböző alapanyagok (zöldségfélék, sajt, tojás, kenyér, vaj) felhasználásával mindenkinek el kellett készítenie saját állatos szendvicsét, melyet az alkotás után el is fogyaszthatott. Remek alkotások születtek! Színes grafikával, térbeli hajtogatással, origamival, és festéssel egy állatkertet is berendeztünk. Az elkészült munkákból a hét végén kiállítást rendeztünk. Októberben volt még egészségnapunk is, ahol az osztályok különböző gyümölcssalátákkal kedveskedtek egymásnak. Vendégül láttuk az óvodás nagycsoportosokat is, akik aznap ellátogattak hozzánk. Az októbert Halloween-nal, kézműves foglalkozással és tökfaragással zártuk.

November elején Bábszínházban voltunk az alsó tagozatosokkal a Zsolnay negyedben, ahol a Terülj, terülj asztalkám! c. mesejátékkal bűvöltek el bennünket. Az előadás végén a bábkészítő teremben ördög és szárnyas malac kesztyűsbábokat is készíthettünk. A napot a játszótéren egy kis játékkal fejeztük be. November következő hete Márton napi vigasságokkal telt. Sütöttünk tököt, mézes dióval töltött almát, libás sütit, készítettünk banános-kivis turmixot, melyhez mi gyártottuk a libás szívószálat és természetesen a lilahagymás libazsíros kenyér sem maradhatott el a forró teával a lámpás felvonulás után.

November 28-án rendeztük meg iskolánkban a Budai Városkapu Iskolái között zajló és már hagyománnyá vált „Földrajz Emlékversenyt, melyre az idén 7 csapat nevezett be. Szoros, jó hangulatú verseny volt, ahol egyetlen csapat sem ment haza jutalom nélkül. Csoki, oklevél, tárgyjutalom és finom uzsonna mindenkinek járt. A kupát ebben az évben a Bártfa utcai iskola csapata vihette el.

December 5-én a Mikulás ismét bábszínházat és Planetáriumi látogatást hozott az alsó tagozatos diákoknak. Most a Hamupipő c. mesejátékot néztük meg, majd az előadás után a Bábmúzeumban mi is kipróbálhattuk, hogyan elevenednek meg ezek a bábok a színpadon. Jót játszottunk, majd átsétáltunk a Planetáriumba, ahol egy nagyon érdekes, szemet gyönyörködtető előadásnak lehettünk részesei „Űrhajónk a Föld” címmel. A Pécsi Jótékony Nőegylet is hozott meglepetést erre a napra, 20 tanulónkat látta vendégül egy Mikulásváró ünnepség keretében ezen a délutánon. December 6-án azért élőben is eljött hozzánk a Mikulás és egy kis csomaggal ajándékozta meg a kicsiket.

December 13-án közös adventi készülődésre hívtuk az óvodás és iskolás gyerekeket. Meséket hallgathattunk óvó nénik, tanárok és diákok előadásában, kézműveskedtünk, ahol illatos szaloncukrok és agyagfigurák készültek, Luca búzát vetettünk és finom mézeskalácsot sütöttünk, amit utána egy illatos forró teával el is fogyaszthattak a gyerekek. Végül a Baptista Imaház bábcsoportja egy Betlehemes műsorral zárta a késő délutánt. Igazi karácsonyi hangulatban telt el ez a nap, köszönjük mindenkinek, aki segítője és résztvevője volt e napnak. Szívből kívánjuk, hogy december 24-én minden házba ugyanilyen szeretettel köszöntsön majd be a karácsony! A programokról nagyon sok fénykép található iskolánk honlapján a http://www.budaivaroskapu.hu/somogyisk címen és Facebook oldalunkon (Pécs-Somogyi Általános Iskola).

Szende Csabáné