Közbiztonság, közrend???!!!

 

A múlt havi számban megjelent egy beszámoló arról, hogy a részönkormányzat tárgyalta a településrész közbiztonságát. A rendőrség itt megnyugtatott bennünket, hogy a statisztika nagyon kedvező, alig vannak „elkövetések”, a lakossági bejelentések száma pedig jóval elmarad az országos átlagtól.

A jó statisztika a bűnözőkben, szabálysértőkben, rongálókban valószínűleg nem tudatosult, mert bár komoly erőfeszítések árán sikerült elérnie egyesületünknek, hogy az EON az elcsúfított berendezését az épületünk előtt lefesse, néhány nap után újra kidekorálták. Az ominózus gyűlés után néhány napra a kerítést is felszakították és elvitték az önkéntesek, közmunkások által megtermeltek egy részét. Továbbra is kocsmának nézik az épület előtti gondozott zöldterületet és nem zavartatva magukat, hogy kisgyermekes intézmény van a hallókörükben fennen trágárkodnak, isznak és szemetelnek.

Mi az, amit tehetünk mi, rendben és nyugalomban élni kívánó emberek, civil szervezetek?

Először is minden alkalommal tegyünk bejelentést és feljelentést a rendőrségen, közterület felügyeletnél, polgárőrségnél és minden hatóságnál, ami csak szóba jöhet. Legalább a statisztikájukat rontsuk, hogy ne mondhassák, hiszen innen nem is ment jelzés feléjük. Nagyon fontos, hogy a bejelentéseket írásban tegyük meg, így a kivizsgálás nem maradhat el, még ha meg is szűntetik bizonyítottság hiányában az eljárást, legalább próbálkoznak a felderítéssel, illetve tudhassák hivatalosan is, hogy baj van itt, nincs rend. És előbb-utóbb a hazug embert úgyis utoléri a végzete és a rendőrség is csak megunja egyszer a tehetetlenkedést, a jogszabályok mögé bújást, kihúzza a mellét és a kiállásával, jelenlétével távol tartja a renitenskedőket.

Addig is tegyünk bejelentést és keressük az összefogás, a közös fellépés lehetőségeit. Tartsunk fórumot, olyat, melyben mi is szóhoz jutunk és nem csak a rendőrség megnyugtató statisztikáját kell hallgatnunk órákon keresztül és bármilyen intézkedési terv, vagy célkitűzés nélkül távoznunk, mert a testület több időt nem tud szánni erre a problémára.

Van egy facebook oldal, Pécs-Vasasiak Oldala. Használjuk ezt a felületet (ha engedik ezt az újságot is—miért ne engednék, az SHV-nél nincs cenzúra (a szerk.)) az információk, bejelentések összegyűjtésére, az összefogásra a cselekvés elindítására. Keressük egymást, azok, akik nem mindegy, hogy milyen környezetben és milyen minőségben élhetünk. És ne féljünk! Gondoljunk arra, hogy a kutya is csak a reszkető, bizonytalan embert támadja meg. Nem nekünk van félnivalónk. Az igazság, a becsület, a tisztaság természetéből adódóan végül mindig felülkerekedik.

/Szőts Rózsa/