HŐSÉG

Nagyon meleg nyarunk volt, időnként szinte kibírhatatlan volt a hőség. Akinek volt lehetősége vízparton nyaralni, bizonyára örült a jó időnek, de aki itthon, munkával töltötte a nyarat, az bizony nehezen viselte a kánikulát. Az utóbbi években egyértelművé vált a Föld globális felmelegedésének hatása szűkebb környezetünkben is. Úgy tűnik, hogy az elkövetkező években, évtizedekben fel kell készülnünk arra, hogy a nyaraink egyre melegebbé válnak.

A településeink fenntartását végző közmunkások a nagy hőség ellenére is kitartóan végezték munkájukat és ezt az időnként emberpróbáló erőfeszítésüket  a lakósság nevében is megköszönöm nekik. A közterületek fűvágási munkáin kívül számos más karbantartási munkálatot is elvégeztek.

A közterületekre kiültetett virágok, cserjék és fák is nagyon nehezen bírták ezt a nagy meleget. Már a múlt esztendőben vásároltunk egy köbméteres műanyag tartályt, ami a kis teherautóra felhelyezve alkalmas volt a növények öntözésére. A tartály megtöltése a temetői közkútról történt, de ezt a Temetkezési Vállalat nem nézte jó szemmel és a vizet lezárta. Próbáltam egyezkedni az önkormányzati tulajdonú céggel és a Tettye Forrásház Zrt.-vel is, de nem sikerült megegyeznünk. Reisch Dezsővel átnéztük a részönkormányzatok által adott támogatási összegek felhasználását, vajon kigazdálkodható-e egy robbanómotoros szivattyú, hiszen ásott közkutak, patakok több helyen fellelhetőek a településeken. Ez látszott a legjobb elképzelésnek. Két nap sem telt el és a megtakarításokból kedvezményesen vásároltunk egy nagy teljesítményű HELKON szivattyút, ami képes a tartályt öt perc alatt megtölteni. Ma már nem lehet gond a növények öntözése és a „vizes” napokon is biztonságot jelenthet, ha rendelkezünk egy szivattyúval.

 

Huba Csaba