Szent György nap

Az idei Szent György napot, mely már a VIII: volt, a somogyi Tegyünk Egymásért Egyesület a mecsekszabolcsi Mecsek Lovas Egyesülettel közösen szervezte, rendezte és bonyolította le. A Mecsek Lovas Egyesület új elemekkel színesítette a Tegyünk Egymásért Egyesület korábbi rendezvényeit. A délelőtt a hagyományoknak megfelelően zajlott. A rendezvény 10 órakor szentmisével kezdődött, melyet Vida Zsolt káplán úr celebrált, majd először a hirdi Napsugaras Ősz Asszonyklub tagjai következtek, akik egyházi énekeket adtak elő. Őket a somogyi óvodások tőlük megszokott színvonalas műsora követte. Idén a somogyi iskolások is megmutatták magukat, a Kicsinyek tánca szakkör tagjai egy moldvai táncokból összeállított koreográfiát mutattak be. A gyerekek az egyáltalán nem könnyű táncot igyekeztek minél színvonalasabban előadni. Végül a Berze Nagy János népdalkar énekelt. Ők állandó, lelkes szereplői programjainknak. A műsort követően a somogyi Kossuth Művelődési Házban működő Tea-Ház gyermek és ifjúsági klub fiataljai mutatkoztak be a jelenlévőknek és működésükhöz oly módon kértek támogatást, hogy az általuk készített süteményeket árulták.

A délután folyamán több program is zajlott párhuzamosan. Az érdeklődők megtekinthették xy csikós bemutatóját. Ezt követően elindultak az akadályversenyek, melyek három akadálypályán, három különböző feladatsorral mérték a bátor jelentkezők rátermettségét. Volt akadályverseny lovasoknak, valamint az általános, és a rendészeti szakközépiskolások számára is. A néptáncot kedvelőket a Mecsekszabolcsi Néptáncklub tagjai szórakoztatták színvonalas műsorukkal. Csoportjukban az óvodás és a felnőtt korosztály egyaránt képviseltetve volt. A gyerekek nagy örömére, a hosszúhetényi Lovas egyesületnek köszönhetően volt lovas kocsikáztatás is. Nem kis meglepetést és ijedtséget okozott a BMRFK bevetési egységének bemutatója azok körében, akik még hasonlót nem láttak, és puskaropogást sem hallottak még ilyen közelről. Lehetőség kínálkozott arra is, hogy a vállalkozó kedvűek felülhessenek a rendőrség motorjaira.

A színes és változatos programoknak köszönhetően idén jóval többen látogattak ki a Szent György hegyre, mint a korábbi években. Sokan most voltak itt először, és nemcsak a programokat élvezték, hanem nem győztek betelni azzal a csodálatos látvánnyal sem, ami a Szent György hegyről eléjük tárult. Látható innen mindkét település, Vasas és Somogy, a Hármas-hegy, a Zengő, a magasabb pontokról pedig Hirdig is ellátni. A látvány leírhatatlan, jövőre jöjjenek el, és a saját szemükkel győződjenek meg az általam leírtak igazságtartalmáról.

Végezetül a Tegyünk Egymásért Egyesület nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak e rendezvény sikeréhez. Elsősorban fővédnökeinknek, akik ugyan személyesen nem vettek részt, viszont anyagi támogatást nyújtottak. Két fővédnökünk volt: Dakos József a BMRFK vezetője, Rendőr Dandártábornok főkapitány és Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő. Huba Csaba önkormányzati képviselő Úrnak köszönjük, hogy az utolsó pillanatban elvállalta az ünnepi beszéd megtartását. Oszoli Dénes önkormányzati képviselő Úrnak köszönjük, hogy elvállalta a főzőverseny zsűrizését, valamint köszönjük a humoros értékelést is. Köszönet továbbá Lukács Jánosnak, Kóta Lászlónak és Reisch Dezsőnek a tereprendezésért, a muromiaknak, hogy egész évben rendben tartják a kereszt környékét, a szereplőknek önzetlen munkájukért, A Zengő Lovas Egyesületnek a kocsikázásért és lovagoltatásért, a somogyi és a hősök terei polgárőröknek helytállásukért, a Mecsek Lovas Egyesületnek a társszervezésért, és végül, de nem utolsó sorban a Tegyünk Egymásért Egyesület tagjainak, akik évről évre, fáradtságot nem kímélve dolgoznak e rendezvény sikeréért.