Galambos Teréz (Visszatekintés)

35 évre visszatekintve

1976 október utolsó hetében az Építő úti általános iskolába telefonon jött az értesítés, hogy november elsejétől a vasasi körzetben fogok dolgozni./ A főorvosnő szó szerint ezt mondta:”szenteljem meg” a vasasiakat./ A körzet 1200 14 év alatti gyerekből-melyből 120 egy év alatti- és 2 óvodából állott. Busszal, gyalogosan láttam el a körzetet, napi kétszeri rendeléssel, havi 100-150 látogatással.Bár gyerekkörzet volt ezelőtt is, gyerekorvossal, mégis egy év alatt több mint 100 oltást pótoltunk.

Az első 10 év igen nehéz volt: olajkályhával fűtöttünk, saját kútvizet használtunk, mely nem volt iható, a település vízellátása is a családi házas részeken ásott kutas volt, melynek vize a magas nitráttartalom miatt alkalmatlan volt csecsemőtáplálásra, a lakosság többségének nem volt telefonja, autója.Különösen a téli napok okoztak nehézséget a közlekedés miatt. Búzaberki dűlő még létezett a kunyhóival…Munkámat kiváló szakmai gárda segítette, az asszisztens, és a védőnők.

Szigorú, következetes voltam, ebből sok hátrányom is származott.Pl. a családba újszülött érkezett, az apa táppénzre jelentkezett, nehezen értették meg, hogy Gyes, Gyed mellett, egészséges gyermekkel nem jár táppénz.

1977 áprilisában a körzethez kapcsolták Hirdet, ősztől a az iskolák ellátása is a körzeti gyermekorvosok munkakörévé vált, s ekkor 2 gyermekkörzetet alakítottak ki.A rendszerváltás előtt az első kerületben bárhol gyermekorvos hiányzott, ügyeletes helyettes voltam a Lánc utcától Meszesen át a Hősök teréig.

A rendszerváltás, a kártyarendszer bevezetése, a szabad orvosválasztás lehetősége, az új továbbképzési rendszer, a háziorvosi rendszer bevezetése új kihívások elé állították az egészségügyben dolgozókat.Vállalkozóvá váltunk, amihez nem értettünk, hiszen orvosi képzésünk a betegségek megelőzésére, gyógyítársa, gondozásra készített fel bennünket.

Gyógyító munkánk eredményességéhez szükség volt a család jó hozzáálllására, a tanácsok elfogadására, a gondos szülői ápolásra. A család lehet szegény, vagy módos, a szeretet, az odafigyelés, a rendszeresség nem az anyagiaktól függ, és ez a meghatározó, különösen a gyermek első három évében. Tizenéves korban pedig fontos, hogy legyen elég IDŐ, hogy meghallgassák a gyermeket,bár ebben a rohanó világban ebből igen  kevés van.A nevelés a családban kezdődik, erre támaszkodhatnak az óvodák, iskolák nevelői, tanárai.Szerencsére a szülők többsége hallgatott ránk, hiszen nekik is a gyermekük egészsége a legfontosabb.

35 év alatt nem voltam táppénzen, és mindössze egyszer késtem el, mert karambol volt a 6-os úton. Mindezt családom, férjem segítsége nélkül nem tudtam volna végigcsinálni.Istennek hála, munkám során végig velem volt, erőt, türelmet, szeretetet adott. Két gyermeket neveltünk fel, lányom gyógyszerész, két gyereke van, fiam építőmérnök-vállalkozó ,négy gyerek édesaapja. Nyugdíjas éveimet remélem, az unokáimmal tudom majd hasznosan és kellemesen tölteni.

A szülőknek, gyerekeknek köszönöm a bizalmat.Mindhárom település gyermek és felnőtt lakóinak jó egészséget kívánok!

Dr. Galambos Teréz

2011.12.29.