Márton nap. 2011

Idén is jól sikerült a Márton napi táncház

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is megrendezésre került a Márton napi ünnepség.

Délután három órára már sok gyermek és család érkezett a Kossuth Művelődési Házba, kézműves foglalkozásra. Szinte alig fértünk el a könyvtárteremben, ahol három asztalnál különböző karácsonyi díszeket lehetett készíteni kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Sok-sok ügyes kéz szorgoskodott, készítették a szebbnél szebb díszeket, melyeket mindenki haza is vihetett. A három asztalnál más-más alapanyagokból dolgoztak, az egyiknél Maricsné Bányai Edit segítségével készültek a gyékény díszek, a másiknál Hotzné Zsuzsi segítségével készültek a különböző hajtogatott papírdíszek, a harmadik asztalnál karácsonyfa asztaldíszt és mikulásformára hajtogatott szalvétát készítettek.

Mikor már kissé alább hagyott a lelkesedés, ügyességi versenyekkel múlattuk az időt, amelyeken nagy izgalommal vettek részt a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Aztán következett a táncház, ahol a Szeder zenekar húzta a talpalávalót, és tanították a táncokat. A táncházban ismét sok új lépessel ismerkedhettünk meg. Miután mi is, és a zenekar is kellőképpen elfáradtunk, a szünetben mindenki meglátogathatta a Márton napi terülj-terülj asztalkánkat, aminek bőségéről Szilasiné Tünde gondoskodott. Itt köszönném meg Muschicz Klárikának a somogyi általános iskola 6. osztályos tanulójának egész délutáni fáradhatatlan munkáját, aki részt vett a finom muffinok elkészítésében és a versenyek lebonyolításában is nagy segítséget nyújtott.

Márton nappal kapcsolatos babonákra mi is odafigyeltünk, amikor az asztalra kerülő finomságokról gondoskodtunk. Az egyik ilyen babona, hogy aki ezen a napon nem eszik libát az egész évben koplalni fog. Ezt elkerülvén a mi asztalunkon libazsíros kenyér volt, teával és, hogy semmit se bízzunk a véletlenre egy libát ábrázoló torta is. (Ezt Bartókné Anitának köszönjük. KNM) Így már teljesen biztos, hogy, akik jelen voltak libát is ettek.

A rendezvény a somogyi részönkormányzat támogatásával valósult meg.

Bartókné Ehreth Anita

Tegyünk Egymásért Egyesület