Civil összefogással megmenekültek a művelődési házak

Életben marad többek köztVasason az asszonyklub, a B. N. J. Népdalkar, a Bányászzenekar,Somogybana varró- és szövőkör, a citeraszakkör JuJitsu Sport Klub, és továbbra is a művelődési házban tornázhatnak az iskolások.

Az Kodály, Kossuth és Berze Művelődési Házak eddig a Budai Városkapu Iskola-központ fennhatósága alá tartoztak, de egy jogszabályi változás miatt visszake-rültek az önkormányzathoz. Így az lett a kérdés, hogy eladják, vagy központi irányítással üzemeltetik ezentúl, ám úgy fennállt a veszély, hogy csak kevesebb helyszínen.

Az előzményekről röviden: 2009. tavaszánjutott a tudomásunkra, hogy Vasason és Somogyban lévő művelődési házakat a településről ki szeretnék szervezni, idegen kézbe szeretnék adni azok működtetését(vagy bezárják, esetleg eladják.) Mi többen helyi civil szervezetek ebbe nem tudtunk belenyugodni és úgy éreztük, hogy tenni kell valamit eme nagyfokú igazságtalanság ellen.Így összefogtunk, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék a művelődési házak szolgáltatásait. A szinte országosan is példa nélküli összefogásban szerepet vállaló egyesületek a következők: Vasasért Egyesület, Tegyünk Egymásért Egyesület, Somogyi Betyárok LovasEgyesület, Vasasi Szent Borbála Egyesület,Vasasi Kulturális ésHagyományőrzőEgyesület, Pécs-somogyi Kulturális és KörnyezetvédelmiEgyesület, és aSomogyi Iskola alapítványa. Ezzel egy olyan széleskörű összefogásnak adjuk példáját, amely követendő a mai széthúzós világban. Politikai nézettől függetlenül e nemes cél érdekében érezve a nagyfokú felelősséggel vállaltuk a vasasi Berze Nagy János, a somogyi Kossuth és Kodály művelődési házak működtetését. A pécsi önkormányzat a Vasasért Egyesülettel kötött szerződést a művelődési házak működtetésére. Atöbbiek pedig a Vasasért Egyesülettel kötöttek stratégiai partnerségi együttműködést. Ezt a nem mindennapi nyilatkozatota nagy nyilvánosság előtt 2010. szeptember 6-án 1600-órakor a Berze Nagy János Művelődési Házban írták alácivil szervezetek képviselői, Nagy CsabaPécs alpolgármestere jelenlétében. Az aláírás után mindhárom Művelődési Házban kifüggesztésre került a megállapodás.

Berényi Zoltán